Antwoorden voor de hond bij formidog.nl

Mag mijn hond...
Het antwoord op deze vraag is veel eenvoudiger dan je zou denken.
Gebruik je gezonde verstand: een hond is een vleeseter.
Houd het daar dan bij, bij vlees!
Geef 'm wat groenten en zo af en toe een gezonde snack.
Houd het simpel.
Wanneer je iets wilt geven dat niet specifiek voor honden gemaakt is... waarom zou je dit dan doen?
Stel jezelf de vraag: wat voegt het toe?
Wortelen
Ja dat mag.
Zowel rauwe als gekookte wortelen zijn veilig voor je hond. Wortelen bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van vitamines, mineralen en vezels. Dit maakt ze een zeer gezond voer voor je hond om op te snacken. Zorg ervoor dat je de wortels in hapklare stukjes snijdt voordat je ze aan je hond geeft.
Druiven en rozijnen
Nee, die mogen ze niet
Voer nooit druiven of rozijnen aan je hond. Niet doen! Druiven en rozijnen bevatten giftige verbindingen die voor honden schadelijk zijn. Ze kunnen potentieel leiden tot snel nierfalen en overlijden.
Zelfs kleine hoeveelheden druiven en rozijnen kunnen je hond ziek maken, dus het is belangrijk om te voorkomen dat je ze helemaal aan je hond geeft.
Zout
Beter van niet
Zout moet zeer beperkt zijn in het dieet van je hond. Zout kan leiden tot zoutvergiftiging of watergebrek bij honden, wat weer kan leiden tot braken, diarree en epileptische aanvallen. In ernstige gevallen kunnen grote hoeveelheden zout fataal zijn. Om nadelige effecten te voorkomen, moet je je hond geen zoute snacks geven, zoals chips of pretzels. Zorg er bovendien altijd voor dat je hond water drinkt.
Pindakaas
Ja, dat mag.
Pindakaas is een gezonde en veilige traktatie voor honden om in gematigde hoeveelheden te eten. Het is echter wel verstandig om de pindakaasconsumptie van je hond te beperken omdat pindakaas veel vet en calorieën bevat, kan dit leiden tot gewichtstoename als hij te veel eet.
Zorg er ook voor dat je je hond gewone, ongezouten pindakaas geeft. Pindakaas bevat vaak extra ingrediënten, zoals zout, dat schadelijk kan zijn voor je hond.
Eieren
Ja, die mogen ze.
Gekookte eieren zijn volkomen veilig en voedzaam voor honden om te eten. Eén medium ei bevat bijna elke vitamine en mineraal, plus veel eiwitten. Er zijn claims dat eieren ook kunnen helpen misselijkheid bij honden te verlichten, hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze claim. Het is belangrijk dat je geen rauwe eieren aan je hond geeft. Hoewel honden meestal niet ziek worden van het eten van rauwe eieren, kunnen bacteriën, zoals salmonella, zich verspreiden van de hond naar zijn menselijke eigenaren, waardoor het risico op infectie toeneemt.
Zalm
Ja, dat mag.
Gekookte zalm zonder graat is een veilige en gezonde voeding voor je hond. Rauw is het nóg beter. Zalm is een geweldige bron van omega-3-vetzuren, waarvan bekend is dat ze ontstekingen verminderen en de huid en vacht van je hond gezond kunnen houden.
Er gaan geruchten dat rauwe zalm een parasiet zou kunnen bevatten waarvan het gerucht verspreid wordt is dat het een bepaalde zalmvergiftigingsziekte veroorzaakt, die fataal kan zijn. Hier is nog geen wetenschappelijk bewijs van.
Chocolade
Nee, dat mag niet!
Het is inmiddels algemeen bekend dat honden NOOIT chocolade mogen eten. Dit mag niet omdat chocolade theobromine en cafeïne bevat, twee stimulerende middelen die honden niet efficiënt kunnen verwerken. Als je hond chocolade eet, kan hij symptomen vertonen zoals braken, diarree en uitdroging. Deze symptomen kunnen weer leiden tot ernstiger complicaties, zoals inwendige bloedingen, spiertrillingen, epileptische aanvallen en overlijden. Donkere en minder zoete soorten chocolade, zoals cacaopoeder en ongezoete bakkerschocolade, zijn giftiger voor honden dan gezoete soorten, zoals melkchocolade. Voer je hond echter geen enkele soort chocolade.
Kaas
Met mate
In kleine hoeveelheden is kaas veilig voor de meeste honden. Vanwege het vet- en lactosegehalte van kaas, kunnen sommige honden spijsverteringssymptomen hebben, zoals buikpijn en diarree, na het eten. Om onaangename symptomen te voorkomen (en als je het persé wilt), is het het beste om kaas geleidelijk in het dieet van je hond te introduceren. En als je dit dan doet is het slimmer om alleen magere kazen aan je hond te geven, zoals mozzarella. Maar vraag jezelf af waarom je dit zou willen doen. Heb je er een reden voor... en welke dan?
Bosbessen
Ja, dat mag.
Bosbessen zijn veilig en voedzaam voor honden om te eten. Bosbessen zijn een rijke bron van ziektebestrijdende antioxidanten en bieden een aanzienlijke hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels, die allemaal de gezondheid van je hond ten goede kunnen komen. Bovendien bevatten blauwe bessen weinig calorieën en zijn ze klein, waardoor ze een uitstekende gezondheidsbewuste traktatie voor je hond zijn.
Popcor
Ja, dat mag.
Honden mogen af en toe best een beetje popcorn eten, ook wanneer ze niet naar een film kijken, zolang de popcorn maar geen extra ingrediënten (zoals zout of suiker) bevat. Zout wordt vaak toegevoegd aan popcorn, wat kan leiden tot ernstige complicaties als je hond te veel eet. Boter en olie zijn andere veel voorkomende popcorningrediënten die veel vet bevatten en bij overconsumptie tot pancreatitis kunnen leiden. Om deze redenen is het het beste om alleen je hond gewone, met lucht gepofte popcorn te voeren. Popcornpitten vormen ook een verstikkingsgevaar en kunnen vast komen te zitten in de tanden van je hond, dus je moet je hond alleen voorzien van volledig gepofte kernels.
Cashewnoten
Met mate
Je moet het eten van van cashewnoten van je hond beperken. Gewone, ongezouten en geroosterde cashewnoten zijn veilig voor de meeste honden om met mate te eten. Cashewnoten bevatten echter veel vet en calorieën en kunnen leiden tot gewichtstoename en pancreatitis wanneer ze te veel worden geconsumeerdOm deze redenen moet je het eten van van je hond beperken tot één of twee cashewnoten per dag of minder. Maar, zoals bij heel veel andere dingen: stel jezelf de vraag: waaróm geef ik dit aan mijn hond?
Macadamianoten
Nee, die mogen ze écht niet!
Honden mogen NOOIT macadamianoten eten. Macadamianoten bevatten een onbekende toxine die kan leiden tot braken, spierzwakte, tremoren, hyperthermie en depressie wanneer honden ze consumeren, zelfs in kleine hoeveelheden. Macadamia-noten hebben bovendien een hoog vetgehalte, wat de triglycerideniveaus van je hond kan verhogen en mogelijk kan leiden tot pancreatitis.
Amandelen
Met mate
Het is het beste om amandelen in het dieet van je hond te beperken. Hoewel gewone, ongezouten amandelen over het algemeen veilig zijn voor honden om in kleine hoeveelheden te eten, zijn ze moeilijk voor honden om te verteren en kunnen ze leiden tot braken en diarree. Amandelen bevatten ook veel vet en calorieën en kunnen bij honden gewichtstoename en pancreatitis veroorzaken. Dat is nogal een risico, vind je niet?
Dus bedenk: Als je je honden amandelen voedt, is het het beste om zeer, zeer, zeer kleine porties te geven.
Ananas
Ja, dat mag.
Verse ananas is veilig voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Bovendien zit ananas vol met veel vitamines, mineralen en vezels, waardoor het een uitstekende voedzame snack is voor je hond (als ie het lust). Maar waarom zou je dit geven? Net als andere voedingsmiddelen kunnen honden symptomen zoals misselijkheid en diarree ervaren als ze te veel ananas eten. Het is dus het beste om je hond een kleine hoeveelheid ananas per keer te voeren.
Uien
Nee, dat mag niet!
Je mag je hond nooit uien voeren. Uien bevatten N-propyldisulfide, een verbinding die giftig is voor honden. Het kan de rode bloedcellen van je hond beschadigen, waardoor hun vermogen om zuurstof door het lichaam te vervoeren vermindert. Dit resulteert vaak in een aandoening die bloedarmoede wordt genoemd. Bloedarmoede bij honden wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan symptomen, waaronder lethargie, zwakte, verminderde eetlust en flauwvallen. In ernstige gevallen hebben honden met bloedarmoede mogelijk een bloedtransfusie nodig en dat wil je niet. Het is belangrijk op te merken dat alle componenten en vormen van uien giftig zijn voor honden, zelfs de bladeren, sap en bewerkte poeders, zoals uienpoeder. N-propyldisulfide... alleen van de naam zou je al bang moeten worden.
Watermeloen
Ja, dat mag.
Watermeloen is veilig voor honden om te eten, zolang het geen korst of zaden bevat. Watermeloenschillen en zaden kunnen verstikkingsgevaar opleveren en sommige mensen beweren dat ze spijsverteringsproblemen bij honden kunnen veroorzaken. Het rode deel van de watermeloen op zichzelf is echter een zeer gezonde traktatie voor honden, omdat het weinig calorieën bevat en vol zit met voedingsstoffen, zoals vitamine A en vitamine C). Maar wat een gedoe: al die zwarte pitjes er uit peuteren. Geef je hond een stuk komkommer. Net zo goed, veel gemakkelijker en sukken goedkoper.
Kwark
Met mate
Honden kunnen kwark, hüttenküase en cottage cheese in kleine hoeveelheden eten. Sommige honden kunnen echter spijsverteringsproblemen ervaren, zoals misselijkheid en diarree, na het nuttigen van kwark. Om deze redenen moet je het eten van van kwark van je hond beperken tot één of twee kleine lepels per dag of minder.
Brood
Ja, dat mag
Honden vinden brood meestal erg lekker maar echt gezond is het niet. Gewoon wit of volkorenbrood is veilig voor de meeste honden om af en toe te eten.
Controleer voordat je honden brood voedt of het geen extra ingrediënten bevat, zoals pitten, die mogelijk schadelijk kunnen zijn.
Houd er bovendien rekening mee dat brood, samen met andere voedingsmiddelen, extra calorieën toevoegt aan het dieet van je hond en gewichtstoename kan veroorzaken als hij te veel eet. Brood is een dikmaker (ook bij mensen).
Bramen
Ja, die mogen ze.
Je kunt je hond veilig bramen voeren. Verse of ingevroren bramen zijn een gezonde traktatie voor honden. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Bovendien zijn bramen een geweldige bron van vezels.
Als je hond van bramen houdt, kun je hem er elke dag een paar voeren als traktatie.
Avocado
Nee... nooit geven!
Avocado's mogen nooit door honden worden gegeten. Dit komt omdat ze een toxine bevatten: persin, waarvan bekend is dat het zeer giftig is voor honden. Het kan leiden tot vochtophoping in hun longen en borst, wat ademhalingsmoeilijkheden, zuurstofgebrek en zelfs de dood kan veroorzaken. Persin wordt gevonden in alle delen van de avocado, inclusief het fruit, de pit, de bladeren en de schors. Houd daarom avocado's altijd uit de buurt van je hond.
Maïs
Ja, dat mag.
Honden kunnen maïs in gematigde hoeveelheden eten. Maïs is een goede bron van sommige vitamines en mineralen en is een veel voorkomend ingrediënt in veel soorten hondenvoer. Een eetlepel maïs per dag is een geschikte portiegrootte voor honden. Hoewel gewone, gekookte maïskorrels veilig zijn voor honden, moet je je hond nooit maïskolven voeren. De kern is verstikkingsgevaar en kan bij consumptie leiden tot darmobstructie. Bedenk wel dat de velletjes van maïskorrels slecht verteren en dat je de korrels dus een dag later in de ontlasting ziet (bij mensen overigens ook). Je kunt je dus afvragen: waarom zou ik dit voeren?
Tomaten
Met mate
Het is prima om je hond af en toe tomaten te voeren, zolang ze maar rijp zijn. Groene tomaten kunnen daarentegen kleine hoeveelheden tomaten bevatten, een giftige glycoalkaloïde. Hoewel groene tomaten niet giftig zijn voor mensen, suggereert anekdotisch bewijs dat het honden kan schaden. Honden die teveel tomaten eten, kunnen misselijkheid, een abnormale hartslag, spierzwakte en ademhalingsproblemen ervaren. Dat lijkt me geen slim plan.
Groene Erwten
Ja, dat mag.
Het is over het algemeen veilig voor honden om groene erwten te consumeren. Groene erwten zijn een veelgebruikt ingrediënt in veel soorten hondenvoer. Honden vinden ze niet alleen lekker, maar groene erwten bevatten ook weinig calorieën en veel voedingsstoffen, waardoor ze een gezonde traktatie voor je hond zijn. Voer je hond echter alleen verse of ingevroren erwten, niet in blik. Ingeblikte erwten worden vaak geladen met zout, dat in grote hoeveelheden schadelijk is voor honden.
Havermout
Ja, dat mag.
Gewoon havermout is veilig (en gezond) voor je hond om te eten. Havermout biedt veel vezels, evenals enkele vitamines en mineralen. Zoals met alle voedingsmiddelen, moet je havermout met mate geven aan je hond, om te voorkomen dat hij aankomt. Bovendien is het belangrijk om alleen gewone havermout aan je hond te voeren, in plaats van gearomatiseerde havermout. Aan gearomatiseerde havermout kunnen extra ingrediënten zijn toegevoegd die schadelijk kunnen zijn voor je hond.
Koffie en thee
Doe effe normaal
Koffie en thee zijn gevaarlijk voor honden vanwege hun cafeïnegehalte. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel van je hond, wat kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder hyperactiviteit, braken, diarree, verhoogde hartslag, epileptische aanvallen en tremoren. Longfalen en abnormaal hartritme kunnen het gevolg zijn van te veel cafeïne, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. Zelfs kleine hoeveelheden cafeïne kunnen bijwerkingen veroorzaken bij honden, dus je moet koffie en thee altijd buiten het bereik van je hond houden.
Appels
Ja, die mogen ze.
Gesneden appels zijn veilig en gezond voor honden. Appels bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten ook veel vezels, wat het spijsverteringsstelsel van je hond ten goede kan komen. Voer echter nooit appelzaden van je hond, omdat deze cyanide bevatten, een chemische stof die in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Verwijder altijd de zaden voordat je appels aan je hond voert
Knoflook
Nee, dat mag niet!
Je moet je hond nooit knoflook geven. Knoflook bevat thiosulfaten, die giftig zijn voor honden. Thiosulfaten kunnen de rode bloedcellen van je hond beschadigen en tot bloedarmoede leiden. Knoflookconsumptie kan ook leiden tot symptomen zoals braken en diarree bij honden. In ernstige gevallen kunnen honden een bloedtransfusie nodig hebben als ze grote hoeveelheden knoflook consumeren. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je knoflook aan je hond geeft, zelfs in kleine hoeveelheden.
Roze koeken
Nee, dat mag niet!
Bij ons in de buurt word ik inmiddels (en helemaal terecht overigens) erkend als de wandelende wikipedia op het gebied van gezond hondenvoer.
Dat komt, vermoed ik, vooral omdat onze honden een schitterende glanzende vacht en prachtige witte tanden hebben en nooit met buikpijn in de wachtkamer van de DA zitten.
Het gevolg is dat ik regelmatig naar de bekende weg geconsulteerd word:
"Mag mijn hond..."
"Zeg Dick, wat ik vragen wilde..."
"ja?"
"Mag mijn hond van die roze koeken?"
"Ja hoor... als ie ze lekker vindt"
"Maar dat is toch hartstikke slecht?"
"Jôh, je wil niet weten hoe slecht die zijn voor dat beest, die roze koeken. Gotfer, nou! Vooral voor z'n tanden. Die gemene plaksuiker. En ook voor z'n maag. Ik krijg er zelf ook maagzuur van, kun je nagaan wat een hond moet voelen. Héél slecht!"
"En jij zegt dan dat ie ze mag?"
"Van mij mag je hond best een roze koek."
"huh?"
"Ja, als dat beest nou om een roze koek vraagt..."
"Hij vráágt er niet om..."
"Nou, als ie er niet per sé om vraagt... dan hoef je 'm ook geen roze koek te geven, toch?"
Broccoli
Ja, dat mag.
Honden kunnen rauwe of gekookte broccoli met mate eten. Broccoli is een caloriearme groente die veel hoeveelheden voedingsstoffen bevat, waardoor het een zeer gezonde snack is voor je hond. Broccoli bevat echter isothiocyanaten, stoffen die het spijsverteringsstelsel van je hond kunnen irriteren als hij te veel eet. Daarom mag je je hond alleen af en toe broccoli voeren als tussendoortje
Kip
Ja, dat mag.
Kip is (in principe) een gezonde voeding die voor de meeste honden veilig is om te eten. Kip is een van de meest voorkomende ingrediënten die in hondenvoer worden gebruikt, omdat het een uitstekende eiwitbron is die je hond nodig heeft om gezond te blijven. Je kunt je hondenkip alleen voeren of combineren met zijn normale voer. Het is belangrijk dat je het kipvlees altijd van het bot moet verwijderen voordat je het aan je hond geeft. Kippenbotten vormen een verstikkingsgevaar en kunnen het spijsverteringskanaal doorboren. Bovendien is het belangrijk om te voorkomen dat je je hond rauwe kip voedt om een Salmonella-infectie te voorkomen.
Heel veel honden (vooral die uit het retriever-ras) hebben een kip-intolerantie waarbij het kipeiwit huidproblemen en jeuk veroorzaakt. Deze honden mogen dus GEEN kip.
Zoete aardappelen
Ja, dat mag.
Zoete aardappelen zijn een veilige en gezonde voeding voor honden om in gematigde hoeveelheden te eten. Zoete aardappelen zijn gemakkelijk voor honden te verteren en rijk aan vitamine A, wat belangrijk is voor de gezondheid van het oog en het immuunsysteem van je hond. Je kunt een paar zoete aardappelen toevoegen aan het normale voer van je hond of ze hem af en toe voeren. Houd er rekening mee dat teveel vitamine A kan leiden tot botproblemen en spierzwakte bij honden. Daarom moet je vermijden om je hond te veel zoete aardappelen te voeren (41Trusted Source).
Xylitol
Nee, dat mag niet
Honden mogen nooit xylitol eten. Xylitol is een suikervervanger die vaak wordt gevonden in snoep, kauwgom, ontbijtkoek, gebak en tandpasta. Wanneer honden xylitol eten, kan dit leiden tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel en symptomen zoals spierzwakte en epileptische aanvallen. De effecten van xylitol bij honden kunnen mogelijk leiden tot ernstiger complicaties, zoals leverschade en zelfs de dood.
Kokosnoot
Ja, dat mag.
Kokosnoot is veilig voor honden om te consumeren. Er wordt zelfs beweerd dat het voeren van kokosvlees of kokosolie aan honden goed zou zijn voor hun huid en vacht. Het is belangrijk op te merken dat kokosolie veel vet en calorieën bevat en dus met mate door honden wordt geconsumeerd om gewichtstoename te voorkomen. Afhankelijk van de grootte van je hond, is een vierde theelepel tot 1 el per dag een geschikte portiegrootte.
Alcohol
Nee, honden mogen nooit alcohol drinken.Zelfs niet als ze ouder zijn dan 18 jaar.
Het drinken van zelfs kleine hoeveelheden ervan kan leiden tot ethanolvergiftiging bij honden. Dit veroorzaakt vermoeidheid, gebrek aan coördinatie, epileptische aanvallen, braken en diarree. Als een hond te veel alcohol gebruikt, kan dit leiden tot ernstiger symptomen, zoals een hartaanval, longfalen, coma en zelfs de dood. Producten die alcohol bevatten, zoals alcoholische dranken, parfums, mondwater en schoonmaakmiddelen, moeten altijd uit de buurt van je hond worden gehouden.
Kaneel
Met mate
Kaneel is niet giftig voor honden, maar het moet nog steeds worden beperkt in het dieet van je hond. Als honden kaneel in grote hoeveelheden consumeren, kan dit hun mond en spijsverteringsstelsel irriteren. Bovendien, als je hond kaneelpoeder inhaleert, kan dit hoesten, verstikking en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Zelfs voedingsmiddelen die kaneel als ingrediënt bevatten, zoals gebakken goederen, kunnen nadelige effecten hebben als je hond te veel consumeert.
Mango
Gebruik je verstand
Over het algemeen geldt: volg je gezonde verstand. Stel jezelf telkens de vraag; Waarom wil ik dit per sé geven? Heeft dit een meerwaarde voor mijn hond?
Sommige voedingsmiddelen zijn veilig en gezond voor honden om te eten, terwijl andere schadelijk zijn en zelfs dodelijk kunnen zijn.
Neem dus geen zinloos risico.
Zelfs als een voer voor honden als 'veilig' wordt beschouwd, is een vuistregel om het met mate te geven. Dit kan helpen vetzucht en andere negatieve effecten te voorkomen. Houd er rekening mee dat bij de hond -meer nog dan bij mensen - alle onverwerkte calorieën meteen worden omgezet in vetreserve.
Houd er bovendien rekening mee dat alle honden verschillend op voer reageren. De ene hond kan een voer prima verdragen, terwijl de andere van hetzelfde voer allerlei bijwerkingen ondervindt.
Natuurlijk kan het leuk zijn om je hond af en toe een traktatie te geven. Zorg er dan wel voor dat je hem alleen voedsel geeft dat niet giftig is voor honden. Houd je bij voorkeur bij luchtgedroogde snacks. Er is keuze genoeg. Deze hele website staat er barstensvol mee.
Wanneer je vragen hebt over specifieke portiegroottes van voedsel om aan je hond te voeren, bel ons dan: 06 3400 1872.